1. Günİstanbul - Kars - Kars Kalesi - Opera Binası - Arkeoloji ve Etnografya Müzesi - Ani
Sabah 06.30 Beylikdüzü Shell İstasyonu Marmara Park Karşısı, 07.00 Ataköy Olimpiyat Evi Sinan Erdem Spor Salonu Önü, 07.15 Mecidiyeköy Divan City Otel önü, 07.30 Kadıköy Evlendirme Dairesi Otoparkı önünden hareketle, 08:00 Sabiha Gökçen Havalimanı'nda check in işlemleri sonrası Pegasus Havayollarının 10:35 Kars uçağıyla yaklaşık bir saat elli dakikalık yolculuğun ardından Kars Havalimanı'na ulaşıyoruz. Alanda bizleri bekleyen aracımıza binerek 93 Harbi diye de bilinen 1877-78 Osmanlı-Rus Harbi’nden sonra 40 yıl Rus işgalinde kaldığı dönemde yeniden inşa edilen Kars’ın sokaklarını gezerken kendinizi St.Petersburg’da sanabilirsiniz. Baltık mimarisinin bolca kullanıldığı eski Kars gezimizde Taşköprü, Kars Katedrali (Kümbet Camisi), Kars Kalesi ve Namık Kemal Evi’ni göreceğiz. Öğle yemeğimizi almamızın ardından Ermenistan sınırındaki Ani Harabeleri’ne ulaşacağız. Ortaçağ’ın bölgedeki en önemli kenti olan ve Ermeni-Gürcü-Selçuklu mimari kültürünün derin izlerini hala taşıyan Ani’den Halaskar Kilisesi, Tigran Honentz Kilisesi, Küçük Hamam, İpekyolu Köprüsü, Katedral, Menucehr Camisi, Surlar, Aslanlı kapı gibi tarihi eserleri görerek Kars'ta bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama Kars'ta otelimizde.
Konaklama: Büyük Kale Otel / Kars
Uçuş No: xx (Pegasus Havayolları) - Kalkış: Istanbul - Tarih: 05 Haziran 2022 - Saat: 10:35 - Varış: Kars - Tarih: 05 Haziran 2022 - Saat: 12:15
2. Günİshakpaşa Sarayı - Ağrı Dağı - Muradiye
Sabah otelde alınan açık büfe kahvaltı sonrası Doğubayazıt'a iniyoruz. Doğubayazıt'ta 1685-1784 yılları arasında yaptırılan Eski Bayazıt yerleşimine ve ovaya hakim yapısı ile İshak Paşa sarayını geziyoruz. Kürt edebiyatının en büyük isimlerinden kabul edilen Mem-u Zin'in yazarı Ahmed-e Hani türbesinin yanı başında kurulu sarayın değişik üsluplardaki eşsiz süslemelerini ve görkemli mimarisini, tarihi ve hikayeleri ile tanıdıktan sonra çeşitli Asya ülkelerinden İran üzerinden gelen bin bir çeşit malın satıldığı pasajlarda alışveriş molamız olacak. 5137 metrelik, dorukları her zaman karlı ve bulutlarda, ülkemizin en yüksek dağı olan Ağrı Dağı’nı da görüp Çaldıran üzerinden 3533 metrelik zirvesi ile Tendürek Dağları'nı, 2644 metrelik Tendürek geçidinden geçerek Muradiye Şelalesine varıyoruz. Tendürek Dağları'ndan doğan Bend-i Mahi (Far. Balık Bendi) çayı üzerinde yer alan Şelaleyi bir asma köprüden geçme tecrübesi de yaşayarak fotoğrafladıktan sonra Van'da bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Konaklama: Ramada by Wyndham Otel / Van
3. GünVan Kalesi ve Müze - Akdamar Adası - Çavuştepe - Halı Atölyesi
Sabah otelde alınan açık büfe kahvaltı sonrası ilk gezi noktamız Van Müzesi, ardından Van Kalesi olacak. Kale'de hem modern Van kentini, hem Van Gölü'nü hem de Eski Van'ı fotoğraflama imkanı buluyor ve Hüsrev paşa camini ziyaret ediyoruz. Van'da hayranlıkla izleyeceğimiz ve dokuma aşamalarına tanıklık edeceğimiz, Doğu Anadolu Kilimlerinin öykülerini öğreneceğimiz Urartu Halı Köy ziyareti sonrası kökeni Urartular'a kadar giden, Van'ın birbirinden zarif “Savatlı Gümüş” işlerini görebileceğimiz bir atölye'de hem alışveriş imkanı buluyor hem de bir gen hastalığı sonucu onları dünyaca meşhur kılan farklı renklerde (kehribar-mavi) açığa çıkabilecek gözleri ile Van Kedi'lerini fotoğraflayabiliyoruz. Ardından Kral 2. Sarduri tarafından yaptırılan ve Urartu tarihinde “Sardurihinili” adıyla bilinen Çavuştepe Kalesine gidiyoruz. Kalede sırasıyla Surlar, Pitos depoları, Tanrı İrmuşini Tapınağı, Saray Kalıntıları, Sarnıç ve 2800 yıllık geçmişi ile dünyanın en eski tuvaletlerinden birisini görerek yürüyüşümüzü sonlandırıyoruz. Aracımıza geçmeden dünyada Urartuca bilen az sayıdan insandan biri olan Mehmet Amcanın (Mehmet Kuşman) elinden çıkmış Urartuca yazılı steatit takılardan satın alma imkanı da bulacağımız bir mola sonrası bizleri bekleyen teknemize binip Van gölü üzerinde sessiz ve huzur veren, hem adanın hem de Artos dağının doyumsuz görüntüsü eşliğinde, yaklaşık yarım saat süren bir yolculukla Akdamar Adası'na geçiyoruz. Van Gölünün en büyük adası olan Akdamar'da UNESCO Dünya Kültür Mirası yolunda bir başyapıt olan Ortaçağ Ermeni Mimarisi ve Sanatının en özel yapıtlarından olan “Surp Haç” kilisesini rehberimizin anlatımları eşliğinde tanıyoruz. I. Hacik Gagik Ardzruni tarafından 915-921 tarihleri arasında Mimar Manuel’e bir manastır kompleksinin merkezi olarak yaptırtılan kilisenin duvarlarında, mevsime göre değişen gün ışığı altında, büyüleyici gölge ve ışık oyunları ile konusunu Tevrat ve İncilden alan kabartma sahnelerinin hikayelerini öğreniyoruz. Yonca planlı kiliseyi de geziyor ve kısa bir tekne yolculuğu ile kıyıda bizi bekleyen aracımızla buluşuyor Tatvan'da bulunan otelimize ulaşıyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Konaklama :The Crater Otel / Tatvan
4. GünNemrut Krater Gölü - Ahlat - Tunceli
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrasında Tatvan'da bizleri bekleyen minibüslerimize geçerek yaklaşık 15 km'lik bir yolculuk sonunda Türkiye'nin en büyük krater gölü olan Nemrut Kalderasına geçiyoruz. En yüksek noktasını 2.935 metre ile Sivri Tepenin oluşturduğu ve Van Gölü'nün oluşumunda da özel bir öneme sahip dağda, volkanik bir patlama sonrası gerçekleşen çöküntü sahası içinde (Kaldera) soğuk ve sıcak göller ile buhar bacalarını görerek Nemrut Kalderasına veda ediyoruz. Tatvan'da bizleri bekleyen aracımıza geçtikten sonra, Anadolu'daki Türk varlığının en eski yerleşik merkezlerinden Ahlat'a varıyoruz. UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne aday Ahlat'ta, Türk Sanatı açısından en önemli noktalardan birisi olan, Selçuklu Mezarlığını geziyoruz. Burada yüksekliği 4 metreyi aşabilen mezar taşları ve kümbetleri fotoğrafladıktan sonra Bitlis, Muş üzerinden Tunceli'ye ulaşıyoruz. Tunceli şehir merkezi gezileri sonrası Pertek feribotu ile Elazığ'a geçiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Konaklama: Doubletree by Hilton / Elazığ
5. GünHarput - Keban - Kemaliye - Karanlık Kanyon - Apçağa Köyü
Sabah otelimizde alacağımız açık büfe kahvaltı sonrasında Eski Elazığ olarak adlandırılan Harput ve şehir merkezi gezileri ardından Keban Barajı üzerinden eski ismi Eğin olan ve Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı’nın “7 bölge 7 kent” projesi kapsamında UNESCO Dünya Kültür Miras listesine aday gösterilen Kemaliye turumuza başlıyoruz. Karanlık kanyon tekne turumuzu gerçekleştiriyoruz. Ardından öğle yemeğin ardından yörenin meşhur dutundan yapılan organik ürünlerin satıldığı Lökhane’yi gezip Apçağa köyünde vereceğimiz serbest zamanda alışverişlerimizi yaptıktan sonra Mani yoluna çıkıyoruz. Kemaliye ve gurbeti anlatan yol boyu dizilmiş bu manileri okuyup fotoğraflarımızı çektikten sonra Erzincan'da bulunan otelimize yerleşiyoruz. Akşam yemeği ve konaklama otelimizde.
Konaklama: Erzincan Hilton
6. GünErzincan - Erzurum - İstanbul
Sabah otelimizde alacağımız kahvaltının ardından Erzincan bakırcılar çarşısı gezisi sonrası Erzurum'a ulaşıyoruz. Saltukoğulları döneminin en önemli kenti olan Erzurum barındırdığı tarihi eserler bakımından eşsizdir. Sırasıyla Çifte Minare Medrese, Üç Kümbetler, Ulucami, Erzurum Kalesi ve Tepsi Minare’yi görerek Yakutiye Medresesi’ne ulaşıyoruz. Turkuaz renkli çinileriyle meşhur bu yapı aynı zamanda Etnoğrafya Müzesi’dir. Oltu taşının en iyisini bulabileceğimiz Taşhan’da alışveriş molası sonrası Çağ kebabı tadımı yaparak Erzurum havalimanına ulaşıyoruz. Pegasus 21.20 İstanbul uçağı ile Sabiha Gökçen havalimanına ulaşıyor alanda bizleri bekleyen servis araçlarımıza binerek sizlere veda ediyoruz.
Uçuş No: xx (Pegasus Havayolları) - Kalkış: Erzurum - Tarih: 10 Haziran 2022 - Saat: 21:20 - Varış: Istanbul - Tarih: 10 Haziran 2022 - Saat: 23:05