Genel Bilgiler
BİLGİLENDİRME
* Batum sınır geçişinde dönemsel yoğunluklardan dolayı geçiş işlemlerinde gecikme yaşanabilir. Bu konuda rehberiniz gereken uyarılarda bulunacaktır.
* Yurtdışından Türkiye’ye giriş yaparken eşya (alkol - sigara vb) getirebilmek için en az 3 gün konaklama zorunluluğu vardır.
* Gürcistan’ın getirdiği yasayla; Gürcistan Polisi, ülke girişlerinde hiçbir ilacı kabul etmiyor. İlaç bulunduran kişiye hemen yasal işleme başlıyor. Günübirlik girişlerde gün içinde kullanacağınız bir tek adet ilacı kağıda sararak yanınıza alabilirsiniz.
* Gürcistan sınır geçişinde kimliklerdeki deformasyona bağlı yaşanacak problemlerden acente sorumlu değildir. Gürcistan Bebekler, Çocuklar dâhil kimliklerde Fotoğraf talep etmektedir. (Fotoğraf olması zorunludur)
* Yurt dışından Türkiye'ye pasaportla giriş yapmış olan yabancı misafirlerin Gürcistan’a gidip Türkiye'ye dönebilmesi için Türkiye'ye çoklu (multiple) vize girişi almış olmaları gerekir. Ayrıca Gürcistan Hükümeti’nin pasaportların ya da kimliklerin ait olduğu ülkelerle olan vize protokolüne göre Vizeli/Vizesiz geçiş sağlanacaktır. KKTC vatandaşları, Türkiye'ye giriş yaparken TC kimliklerini kullanarak girmeleri halinde, Gürcistan’a da TC kimlikleriyle girebileceklerdir. Avrupa Birliği pasaportuyla Türkiye'ye giriş yapan KKTC vatandaşları da Türkiye'ye dönebilmek için Çoklu (multiple) vize almış olmaları gerekir.
* Batum’a geçilecek günde sınır kapısında yaşanacak yoğunluk nedeniyle, sabah otelden erken çıkış yapılabilir. Ya da aynı şekilde akşam otele çok geç giriş yapılabilir. Bu durumda otelde sabah kahvaltısı ya da akşam yemeği alınamayabilir. Bu durumda acentenin herhangi bir sorumluluğu bulunmamaktadır, Misafirlerin tazminat hakkı yoktur. Otellerde sabah kahvaltı saati 07.00 – 10.00 arasıdır. Akşam yemeği saati ise 19.00 – 21.30 arasıdır.
* Kalınacak yayla otelleri Bungalov ve standart yayla oteli yapısına sahip olup, konaklamaların tümü otel tarafından belirlenir. Otellerde yöresel yemek olma zorunluluğu yoktur.
* Tur esnasında program yoğunluğundan dolayı bankamatik, döviz bürosu vs. bulmak her zaman mümkün olmadığından, misafirlerimizin bu duruma karşı hazırlıklı olmasında fayda vardır.
* Gerçekleştirilecek programlar içerisinde gün içinde uzun yollar kat edilebilir. Konuyla ilgili bilgilendirme rehberiniz tarafından sizlere yapılacaktır.
* Öğle yemeklerinde yöreye özgü ekonomik menüler oluşturulmuştur.
* Öğle ve akşam yemeklerinde bölge yoğunluğuna bağlı olarak gruplara ayrılan masalar kullanılır.
İKLİM
Her mevsimi yağışlı olan genelde ılıman bir iklim tipidir. Cephe ve orografîk yağışlar hâkimdir. Bölgede kıyıya paralel yüksek dağların bulunması yağışların fazlalaşmasına ortam hazırlamıştır. Bölgede yağış miktarları arasında olmasa da en fazla yağış sonbaharda en az yağış ise ilkbaharda görülür. Bölge nemlilik açısından da ülkemizin en nemli bölgesidir. Bu nedenle bölgede yıllık ve günlük sıcaklık farkı fazla değildir. Aynı zamanda bölgede kış çok soğuk olmaz, ancak yağışlı geçer. Yağışlar daha çok yağmur şeklinde olup kar yağışı, don olayları görülebildiği gibi sık sık sis de görülür. Bölgede yaz ayları da ılıman geçer. En sıcak ayın ortalaması 22°C-24°C'ı geçmez. En soğuk ayın ortalama sıcaklığı ise her zaman 0°C'ın üzerindedir. Zaman zaman kuzeybatıdan gelen soğuk hava kütleleri bölgeyi etkilese de, bu etki bölgenin doğusuna gidildikçe kaybolur. Bölge coğrafî özelliklerine göre, sıcaklık ve yağış bakımından değişiklikler göstermektedir. Karadeniz üzerinden gelen serin ve nemli havanın Kuzey Anadolu Dağları boyunca yükselmesi ile yağışlar meydana gelir. Doğu Karadeniz Bölümü'nde yüksekliğin fazla olması nedeniyle en fazla yağış bu bölümde görülür. Yıllık yağış miktarı ortalama 2000 mm'dir (Rize 2300 mm). Kuzey Anadolu Dağlarının güney kesiminde ise bu değer, 300 mm'ye kadar düşer. Orta Karadeniz Bölümü ise, yüksekliğin azalması nedeniyle bölgenin en az yağış alan bölümüdür. Burada yıllık yağış miktarı ortalama 700 mm kadardır. Batı Karadeniz Bölümü'nde ise yükseltinin Doğu Karadeniz Bölümü'ne göre daha az olmasına paralel olarak bu bölümde yağışlar Doğu Karadeniz Bölümü'ne göre daha azdır. Yıllık yağış miktarı ortalama 1200 mm civarındadır. Bölge genelinde yıllık yağış miktarı özellikle Doğu Karadeniz Bölümü'nde 2000 mm'nin üzerine çıkabildiği gibi Orta Karadeniz Bölümü'nde 600 mm'ye kadar düşebilmektedir.